Forslag til 3-dagers sykkeltur i Herøy og Dønna

På denne turen får dere oppleve Helgelands fineste område å sykle i. Herøy og Dønna med sine 5814 øyer vil gi deg en «Ut i Øyan»-opplevelse med tusentalls minnerike øyeblikk. Ut i Øyan ønsker å gjøre sitt ytterste for at du som vår gjest føler deg ivaretatt på reisen. Vi har derfor laget denne gjennomreisen for deg, slik at du slipper å planlegge og heller bruke tiden til å glede deg.

Sykkeltur Herøy og Dønna
Sykkeltur Herøy og Dønna

Turbeskrivelse

DAG 1:

Reisen starter i Sandnessjøen med en fergetur over Alstenfjorden til Bjørn i Dønna. Her plukker dere opp syklene hvis dere ikke har med egne. Hvis dere har bestilt bagasjetransport møter Ut i Øyan dere på kaia for å frakte bagasjen til neste stopp. Fra fergekaia på Bjørn går turen inn mot øya Dønna på veg 809.

Det er mange flotte overnattingssteder på Dønna, og her kan en velge uti fra hvor langt en ønsker å sykle, og etter preferanser. Dønna Rorbuer Bøteriet og Rølvåg Rorbu/Brygge ligger nord på den idylliske øya. Ønsker dere å sykle enda litt lengre nord er historiske Dønnes Gård å anbefale, som også tilbyr omvisning i Dønnes kirke, en av de tre middelalderkirkene på Helgeland.

Fra Dønnes Gård kan dere ta bena fatt opp Dønnesfjellet med sine 127 moh. Utsikten mot det som betegnes som verdens største skjærgård er formidabel. Hvis dere ikke ønsker å sykle så langt den første dagen, anbefaler vi å sykle inn mot sentrum til Dønna hvor 3 Kalver kan by på fabelaktiv mat. Etter et nydelig måltid kan turen gå tilbake langs veg 809 og inn mot Brygga på Dønna hvor dagen avsluttes på bryggekanten i solnedgangen.

Tidsperspektiv på ulike strekninger:

Bjørn – Dønnes Gård 18,5 km (ca. 1.5 timer)
Bjørn – 3 Kalver 10 km (ca. 45 min)
Dønnes Gård – Brygga på Dønna 17 km (ca. 1.5 timer)

Overnattingsmuligheter:

Dønna Rorbuer Bøteriet
Rølvåg Rorbu/Brygge
Dønnes Gård
Brygga på Dønna

DAG 2:

Starten på dag to kan brukes til å oppdage flere skjulte skatter på Dønna. Nordvika museum som holder til i Nord-Norges eldste og best bevarte handelssted er verdt et besøk. Ønsker du en familieforøkelse sies det at fallosen på Glein kan være behjelpelig med det. Fallossteinen på Dønna er en av de meste kjente i landet. Ønsker dere å ta en annen rute tilbake, som også er litt kortere, anbefales veien gjennom våg (Fv 181). Her får dere en nydelig utsikt mot hav og fjell.

Dagens etappe skal hovedsakelig ta deg videre ut i øyane og til Herøy. På veien dit sykler du rett under det mektige fjellet Dønnamannen, som har en tydelig ansiktsform med nesen stikkende til værs. Dønnamannen strekker seg hele 858 moh og er et populært turmål. 

Hvis dere ønsker å kombinere dagens etappe med en liten fjelltur som ikke er fult så krevende som Dønnamannen, anbefales Åkvikfjellet. Turen tar ca. 2 timer går du hele veien til toppen, og belønnes med en fantastisk utsikt over øyriket. Herfra kan du se Træna, Lovund, Herøy mm.

På lik linje med Dønna har også Herøy et bredt utvalg av overnattingssteder som alle har sin egen karakteristika og sjarm. Dagen kan avsluttes på Augustbryggo med et måltid ved kaikanten, eller hos Seløy Kystferie som byr på opplevelser på vannet og en forfriskende pils i Pelles pub. Begge stedene har overnatting. Ønsker dere å sykle en lengre etappe er det også overnatting på Nord og Sør-Herøy.

Tidsperspektiv på ulike strekninger:

Dønnes Gård – Seløy 39 km (ca. 3 timer)
Brygga på Dønna – Nord-Herøy 33 km (ca. 2.5 timer)

Overnattingsmuligheter:

Seløy Kystferie
Augustbryggo
Elfis
Det romantiske huset
Herøy Brygge

DAG 3:

Dag tre går på å utforske øyene på Herøy. Dere har nok merket til nå at landskapet har endret seg fra Dønna til Herøy. Flere øyer knyttet sammen med bruer gjør det lett å sykle mellom stedene som er verdt å få med seg på turen. Hvis dagen starter fra Seløy vil dere på veien (Rv 828) inn mot Herøy sentrum oppdage ETCETERA Botaniske Utskeielser mm. Her trer du inn i en magisk verden som opptil flere ganger har vært presentert på TV. Innehaver er Norgesmester i blomsterdekorering, som har gjort om en gammel låve til et opplevelsested, som er morsomt for både små og store.

Herfra kan dere ta veien (Fv166) som fører forbi Marine Harvest, over bruen og videre til Inner-Øksningan. Dere kan sykle helt ut til Ytter-Øksningan. På veien anbefaler vi et par topper. Toppene er ikke høye på Herøy, men gir en fantastisk utsikt. 

Ferden videre går tilbake på veg Fv166 og til Rv 828 som fører dere inn til Herøy sentrum. Her kan dere stikke innom Herøy Brygge for et måltid ved vannet eller dere kan dra rett til Helgeland museum avd. Herøy for en «100 år gamle vaffel». Museet har guidede turer i Herøy kirke som er lokalisert på andre siden av vegen.

Når fantastiske Herøy er ferdig utforsket, tar dere en av de hyppige fergene som går fra Flostad til Søvik i Alstahaug, eller hurtigbåten til Sandnessjøen. Fra Søvik til Sandnessjøen er det en lett sykkeltur med fine utkikk- og hvileposter. Syklene kan avleveres i Sandnessjøen ved avtale. Eller dere kan forlate syklene ved turistkontoret på Herøy fergekai, hvis ferden går med hurtigbåten direkte til Sandnessjøen.

Tidsperspektiv på ulike strekninger:

Seløy – ETCETERA 6.7 km (ca. 20 minutter)
ETCETERA – Ytter-Øksningan 6 km (ca. 30 minutter)
Ytter-Øksningan – Herøy museum 9.7 km (ca. 50 minutter)
Ferge: Flostad – Søvik 40 minutter

Utstyr: Sykkel, Ut i Øyan-guide , hjelm, lappesaker, sykkelpumpe og sykkelvesker.

3 dager, 2 netter. ca 130 km sykling totalt.

Rutetabeller: reisnordland.no

Klikk i kart for å vise rute i Google maps.