Dønnes kirke

KULTUR OG HISTORIE

Herøy og Dønna har en rik kulturhistorie og har også flere steder for kunst- og kulturpåfyll! Herøy Bygdesamling formidler historier om øyfolkets liv, mens Dønna Museum blant annet har en utstilling om jektefarten som skapte velstand her i sin tid.

Snekkevik skole på Dønna er en av Nord-Norges eldste, og like ved skolen finner du Dønnas bidrag til Skulpturlandskap Nordland, skulpturen "While you Weight 1976 - 2009" av Cildo Meireles.

På Dønna og Herøy finner du også to av de tre middelalderkirkene som finnes på Helgeland. Den tredje står i nabokommunen Alstahaug (Sandnessjøen). Dønnes kirke er bygd i stein og med en særegen arkitektur. Den har et eget gravkammer (mausoleum) for eiernes familie, tilbygd på slutten av 1600-tallet. Det er en spesiell og spennende opplevelse å få titte inn i gravkammeret!

Dønna Museum

Dønna Museum

Nordvika gamle handelssted ligger på øya Dønna på Helgeland, og representerer et av de gamle nordnorske handelsstedene. Handelsstedet var på sitt mest velbeslåtte i 1880-åra og hadde i sin tid både handel, gjestgiveri, poståpneri og telefonsentral.

Herøy Bygdesamling

Herøy Bygdesamling

Herøy Bygdesamling ligger idyllisk til på den gamle Prestegården på øya Herøy like utenfor Sandnessjøen og i nærheten av ferjeleiet Flostad. Med utsikt mot Dønnmannen og De Syv Søstre er ikke fotomotivene her vanskelig å finne.

Dønnes Kirke

Dønnes Kirke

Dønnes kirke på Dønna på Helgelandskysten har blitt kåret til Nord-Norges vakreste kirke. Her befinner Norges mest tallrike maousuleum seg. Kirken ligger like ved Dønnes Gård. En omvisning i kirken er noe du bør få med deg når du besøker Dønna.

Galleri Sjøholt

Galleri Sjøholt

Galleri Sjøholt på Herøy stiller ut kunst av Inger Meyer, samt en håndfull gjesteutstillere hvert år. Gratis inngang.

Dønnas fruktbarhetstutstilling

Dønnas fruktbarhetstutstilling

På Glein på Dønna ligger Dønnas fruktbarhetstutstilling. Like ved finner du Valhaugen, en av Nord-Norges største gravhauger, samt Nord-Europas største marmorfallos.