Åkvik mountain. Photo: Kystriksveien Reiseliv
Åkvik mountain. Photo: Kystriksveien Reiseliv

Turbeskrivelse Åkvikfjellet (287 moh)

Varighet: ca 1 time. Vanskelighetsgrad: Middels

Åkvikfjellet helt sør på Dønna er et godt alternativ for de som ikke har lyst eller tid til å bestige Dønnamannen (858 moh), men som likevel kunne tenke seg en flott fjelltur med fantastisk utsikt. Turen går i åpent lende, og på vei opp har du utsikt mot De Syv Søstre i øst, Herøy og Vegaøyan i sør og Lovund og Træna i vest. Opp til toppen er det 2,4 km, og det tar fra 30 minutter til 1 time én vei.

ADKOMST/PARKERING

Det er parkeringsplass rett ved veien ved Åkvik gård ca. 1 kilometer nord før Åkviksundet bru, som er broen over til naboøya Herøy. Dersom du kommer nordfra på Dønna, passerer du en bukt med sandstrand like før du kommer til Åkvik gård. Det er ikke skiltet til parkeringsplassen, så det kan være greit å ha kart eller GPS tilgjengelig.

TURBESKRIVELSE

Starten av turen er ikke merket. Følg bare grusveien noen hundre meter til denne deler seg, da tar du til venstre. Et par hundre meter lengre fremme er det et skilt som viser vei gjennom et lite skogholt hvor stien begynner. Når du kommer opp på berget er stien merket hele veien frem til toppen.

Turen starter flatt de første fire-fem hundre meterne langs grusveien. Deretter følger det bratteste partiet opp på fjellet, før det ganske snart flater noe ut. Nå kan du nyte den nydelige panoramautsikten hele veien til toppen - bare pass på å se hvor du setter føttene da terrenget er ulendt. Det er merket løype helt frem til varden på toppen, og det er for det aller mest lett fremkommelig. Unntaksvis er det noen små og bratte forseringer, men det er ingen luftige partier. Underveis kan du, litt avhengig av veivalg, støte på en skulptur som har fått navnet «Hver gang vi møtes». Oppe på toppen ser du rett over til «storebror» Dønnamannen, og videre ut mot Lovund og Træna, utover Herøy, mot Vega og fjellkjeden De Syv Søstre. Vakrere kan det nærmest ikke bli!

Map of trail. Source: turkarthelgeland.no